SPOTLIGHT: Vijf vragen aan Teus en Judith van ‘t Klooster, Stal Paardenvreugd  I  Publicatie 2023

Op 7 oktober 2023 organiseren wij het HNT Ondernemers Event 2023 in samenwerking met Fam. Van ‘t Klooster van Stal Paardenvreugd in Eemnes.

In 2022 is Stal Paardenvreugd vanuit een strenge voorselectie door de jury van de Stichting Hippische Innovatieve Projecten (HIP) geselecteerd voor de finale van de ‘Hippische ondernemer van het jaar’. En hier zijn ze uiteindelijk tweede geworden. Kortom: wij zijn met ons event te gast op een vakkundig adres met jarenlange praktijkervaring! Vandaag alvast vijf vragen aan Teus en Judith, de oprichters van dit schitterende familiebedrijf. 

1. Wat is voor jullie de aanleiding geweest om in 2020 met het bedrijf naar een nieuwe locatie te verhuizen? 

“De wethouder van Eemnes benaderde ons om te verhuizen, omdat er werd gestart met de nieuwsbouw achter ons vorige bedrijf. Ik gaf aan dat we wel konden verhuizen, maar dan moest de gemeente met een goed alternatief komen. Want Eemnes wilden we niet uit. We wisten een veehouderij in Eemnes die in de stille verkoop stond en zo kwamen we met deze mensen in de woonkamer aan de praat.  In april 2021 zijn we begonnen met het slopen op de nieuwe locatie. Het was een bedrijf met zeventig melkkoeien, de staat van het bedrijf was niet goed meer.

Al eerder, vier jaar geleden net voor de kerst, had ik een andere nieuwe locatie rond. Deze locatie was een stuk kleiner. Het was geregeld met de gemeente, maar toen trok de verkoper zich terug en ging de verhuizing niet door. Hierdoor zijn we op deze plek beland. We moesten alles slopen. Het enige wat is blijven staan, is het woonhuis. De paarden zijn halverwege oktober 2021 verhuisd en wij zelf begin november. Aangezien alle bouwmaterialen aanwezig waren verliep de verhuizing erg snel. Eigenlijk hebben we nergens op moeten wachten en het verliep super!”  

2. Wat waren voor jullie aandachtspunten voor dit nieuwe bedrijf? 

“Allereerst moest het een bedrijf met het oog op de toekomst zijn, een bedrijf dat zodanig rekening houdt met de welzijnsnormen dat het nog jaren mee kan. Daarnaast een duurzaam bedrijf wat aan alle wetgevingen voldoet. 

Dat het een gemechaniseerd bedrijf is en er minimaal met de hand gewerkt hoeft te worden. Zo worden alle stallen nu met de shovel uitgemest en het stro wordt gereed gemaakt met een opstrooimachine.

Voordat we gingen bouwen zijn we de zomer ervoor eerst bij andere opfokbedrijven geweest om te kijken hoe zij het deden en wat hun beweegreden waren om het op die manier te doen. Hier hebben wij veel van opgestoken en af en toe ook zeker onze plannen op aangepast.”  

3. Wat zijn de belangrijkste pijlers voor jullie bedrijf en waarom? 

1. “Het welzijn. Dat de jonge paarden in de opfok vrij en blij, zoveel mogelijk in de buitenlucht, plezierig bij ons kunnen opgroeien.”

2. “Duurzaamheid, door meer te mechaniseren, waardoor we makkelijker kunnen werken. Daarnaast hebben we ook zonnepanelen geplaatst op de schuur.”  

4. Jullie fokken zelf ook. Wat is jullie grootste fokkerssucces? 

“Wij hebben in 2005 de hengst Arlando (v.Paddox) gefokt. Jaren later is deze hengst bij het KWPN goedgekeurd en kreeg een super opleiding bij Diederik en Alex van Silfhout. Diederik heeft hem opgeleid tot en met Grand Prix niveau en in 2016 heeft Diederik met Arlando op de Olympische Spelen gereden. Het fokken van zo’n paard  is bijzonder. Het is een voorbeeld van de juiste ruiter, met het juiste management, op de juiste plek. Al deze puzzelstukjes vielen op hun plaats. Ondanks dat niet veel mensen er na zijn goedkeuring in geloofde, deden familie van Silfhout en familie Both dat altijd!”

5. Waarom moeten ondernemende paardenliefhebbers op 7 oktober 2023 het HNT Ondernemers Event bezoeken? 

“Dit is een inspirerende netwerkdag voor zowel startende- als ervaren hippische ondernemers. Super interessant voor de verschillende hippische beroepsgroepen, van ZZP-ers tot en met ervaren MKB ondernemers. Van elkaar kun je leren! Iedere ondernemer kan kennis opdoen, kennis delen en ideeen uitwisselen. Goed om met elkaar in gesprek te gaan en samen te kijken waar ondernemende toekomstkansen liggen. Samen staan we sterker! In het middagprogramma ga je aan het werk met een groepsgerichte case dat interessant is voor jouw vakgebied. Zo hebben we verschillende casus vanuit de praktijk. Je leert andere hippische ondernemers kennen en tussen de programma onderdelen door kun je verder praten met elkaar. Tevens is er een mooi showblok met toelichting omtrent de promotie voor ‘Crossbreeding’ tussen Iberische- en Warmbloedpaarden. In het avondprogramma hebben we een “Hippisch debat’ met ervaren hippische ondernemers vanuit de diverse beroepsgroepen omtrent “Paardenwelzijn en Promotie” en daarbij vragen we ook interactie vanuit het publiek.”

IMPRESSIE (klik op onderstaande foto’s):

HNT ONDERNEMERS EVENT
Datum: 7 oktober 2023

Locatie: Stal Paardenvreugd in Eemnes.
Thema: “Paardenwelzijn & Promotie”

Bekijk het volledige programma
en bestel je tickets hier:
HNT EVENT PAGINA.

Netwerken werkt! Geslaagde ondernemersavond bij Edivorm I HNT MatchMaker

Netwerken Werkt I HNT MatchMaker Onlangs was de hippische ondernemersbijeenkomst bij Edivorm in Wapenveld. Een inspirerende avond met ondernemende energie vanuit hippische...

HIPPISCHE BEDRIJVENGIDS

Ontdek interessante producten en diensten of een leuke samenwerkingspartner via onze bedrijvengids. Neem een kijkje via deze link: hippische bedrijvengids

0