HIPPISCHE MARKETINGTIPS  I Door Evelien van Norel op 19-06-2024

Vergeet in dit ‘online tijdperk’ jouw offline marketing niet. Wil jij bijvoorbeeld ruiters/amazones met een eigen africhtingsstal bereiken? Wat we weten: zij brengen veel tijd met de paarden door en zijn veel offline te vinden. Dan vraag ik me af: hoeveel effect hebben de ‘online funnels’ bij deze doelgroep? Of misschien staat jouw website bovenaan in ‘Google’, maar wordt dat gezien? En dan heb je nog geen kopende klanten. Daar is meer voor nodig; een goed afgestemde marketingstrategie die past bij jouw doelgroep. En de kracht van herhaling speelt ook een belangrijke rol in de strategische keuze. Kies daarom zowel online als offline instrumenten in jouw strategie. Bedenk: Wat is jouw missie en visie? Wie is je doelgroep? En welke boodschap wil jij overbrengen? Via het marketinginstrument ‘kleding’ kun je jouw boodschap perfect overbrengen bij jouw doelgroep. Hoe? Lees de tips van Evelien van Norel.

Kleding als marketinginstrument
Als hippisch ondernemer kun je kleding inzetten als marketinginstrument om je bedrijf te promoten, de zichtbaarheid te vergroten en klantenbinding te versterken.

Enkele tips hoe je kleding met unieke opdruk kunt inzetten als marketinginstrument:

1. Merchandise voor supporters en deelnemers
Het aanbieden van merchandise zoals T-shirts, hoodies, petten en jassen met het logo of de naam van de stal, vereniging of het evenement levert zichtbaarheid op en een leuke bijdrage in de clubkas. Dit soort kleding kun je te koop aanbieden op evenementen, via een online winkel of als onderdeel van een promotiepakket.

2. Teamfashion voor ruiters, trainers en stalmedewerkers
Ruiters, trainers en stalmedewerkers kun je voorzien van teamfashion die niet alleen professioneel oogt, maar ook de merkidentiteit/merkimago versterkt. Dit zorgt voor een consistente (herkenbare) uitstraling tijdens trainingen en wedstrijden.

3. Sponsoring
Sponsoring van ruiters, teams of vrijwilligers op wedstrijden door middel van kleding met het merklogo is een effectieve manier om zichtbaarheid te vergroten. Bekende ruiters die de gesponsorde kleding dragen, fungeren als ambassadeurs voor het merk.

4. Evenementen
Tijdens hippische evenementen kunnen ondernemers (en clubs) in hun stand merkgerelateerde kleding en andere gebruiksartikelen verkopen zoals waterflessen met opdruk. Tevens kunnen promotionele kledingstukken zoals T-shirts, poncho’s of petten worden uitgedeeld aan deelnemers en bezoekers.

6. Online Marketing en e-commerce
Het opzetten van een gebruiksvriendelijke online winkel waar klanten kleding kunnen kopen is essentieel. Door gebruik te maken van sociale media en influencers in de paardensport, kunnen bedrijven hun kledinglijnen promoten en een breder publiek bereiken.

7. Milieuvriendelijke en duurzame opties
Storytelling in jouw strategie: “Unieke kleding met een goed verhaal”. Kledingstukken die duurzaam en milieuvriendelijk zijn geproduceerd, kunnen aantrekkelijk zijn voor de groeiende groep milieubewuste consumenten. Dit kan bijdragen aan een positieve merkperceptie.

8. Community building
Door kleding aan te bieden die een gevoel van verbondenheid creëert, kunnen hippische ondernemers een loyale klantenbasis opbouwen. Kledingstukken met slogans of ontwerpen die de passie voor de paardensport uitdrukken, kunnen hierbij helpen. Super interessant voor maneges en rijverenigingen.

9. Maak indruk met een uniek geschenk in  jouw jubileumjaar
Maak je trouwe klanten (en relaties) blij met een bodywarmer of t-shirt met unieke opdruk in jouw jubileumjaar. Bezoek hen persoonlijk met een mooie binnenkomer of organiseer een relatiedag met dit unieke geschenk. Zo blijf je nog lang in het geheugen van je klant (of andere relaties). Ps. Met een t-shirt of bodywarmer zijn de mouwlengtes vrijwel altijd goed en de investering is relatief laag. Heb je meer budget te besteden: dan is een softshelljas ook een supermooi item. Maak van jouw relaties jouw ambassadeurs!

Conclusie
Door de inzet van kleding als marketinginstrument kun je jouw merk versterken, de zichtbaarheid vergroten en een loyale klantenbasis opbouwen met meer (h)erkenning. Er zijn tal van mogelijkheden, kies online en offline instrumenten. Als je kleding inzet als marketinginstrument: kies dan wel kleding dat goed zit en prettig draagt. Niet goed zittende kleding doet men niet graag aan en dan blijft de kleding vaak op de plank liggen; weg is de zichtbaarheid. Dan denk ik aan het gezegde: ‘kwaliteit wint de strijd’. Kortom: Kies en presenteer ‘kwaliteit’ zodat je ‘de goede indruk maakt!’.  

Evelien van Norel

Twijfel je over jouw marketing en kledingkeuzes?
Vraag mij gerust, ik help je graag bij het maken van de juiste keuze.

Met vriendelijke groet,

Evelien van Norel
Allround marketing & fashion stylist

Edivorm marketing & fashion (meer info…)

Over Evelien (oprichter Edivorm): Allround marketeer, fashion stylist en KNHS-ORUN-3 instructrice met veelzijdige ervaring vanuit een hippisch ondernemersgezin (dat bedrijf is door haar ouders opgericht/doorontwikkeld in 50 jaar tijd). Daarbij heeft Evelien ruim 25 jaar marketing, reclame, event & PR ervaring (in diverse branches). Vanuit een  heldere visie denkt Evelien in creatieve mogelijkheden en promoot ze ‘passie, talent & kwaliteit’ van ondernemers, bedrijven, merken en clubs. 

Diploma’s: HBO-Nima-B marketingcommunicatie, grafische vormgeving (Adobe), MBO modestylist, KNHS-ORUN-3.

Publicatiedatum: Juni 2024

0