Netwerken: een ‘must’ voor iedere ondernemer  I  Juni 2022

Zakelijke relaties zijn de sleutel tot nieuwe zakelijke successen. Wist je dat zo’n 30% van de opdrachten via jouw netwerk binnenkomt? Daarom: ga netwerken!

Of je nu een beginnende ZZP’er bent of succesvol ondernemer op zoek naar een scale-up: netwerken kan de sleutel zijn voor new business en daarmee de groei van jouw bedrijf. Toch zijn veel ondernemers niet bewust genoeg bezig met netwerken: ondernemersbijeenkomsten, netwerkborrels of andere vormen van relatiebeheer gaan ze het liefst uit de weg. 

Deze tips kunnen helpen om zowel in je zakelijke- als privé-omgeving bewuster met je relaties om te gaan:

1. Kies je moment

De kans dat met een relatie een leuke klik ontstaat, is het grootst op een moment dat je je goed voelt. Je kunt dat meestal zelf sturen. Ochtendmens? Zet dan vooral in op afspraken of netwerkbijeenkomsten in de ochtend. En wie ’s middags of ‘s avonds het scherpst is, maakt z’n afspraken op die momenten van de dag.

2. Goed luisteren en namen onthouden

Goed netwerken is een kwestie van concentratie. Spreek je meerdere mensen op een bijeenkomst, probeer dan de namen van mensen die voor jouw belangrijk zijn, te onthouden. En het is goed tegen de ander te zeggen wat je doet maar vergeet niet te vragen naar diens activiteiten, niet alleen zakelijk maar ook privé: is je gesprekspartner een fanatiek golfer en speel je zelf ook? Dan is een afspraak voor een rondje golf zo gemaakt.

3. Bereid je goed voor

Soms komt een gesprek met een potentieel interessante klant wat moeilijk op gang. Een ervaren ondernemer denkt daarom vooraf na over brede, open vragen en zorgt voor een verrassend feitje over zichzelf of een leuke anekdote die het ijs kan breken.

 

4. Verwacht niet te veel

Beginnende ondernemers denken nog wel eens dat ze tijdens een netwerkbijeenkomst meteen al nieuwe klanten zullen binnenhalen. Ze zijn dan teleurgesteld als dat niet gebeurt. Maar bedenk dan dat het primair belangrijk is om zakelijk interessante personen te ontmoeten. Netwerken is voor de lange termijn.

 

5. Netwerken is werk

Zie een netwerkbijeenkomst vooral als werk. Blijf niet te lang hangen in gesprekken met mensen met wie je niets gemeen heeft of die niets voor je kunnen betekenen. Wees selectief in de bijeenkomsten die je bezoekt en wees vervolgens selectief in de mensen die je daar spreekt. Voor vrijwel elke ondernemersbranche zijn ook eigen ondernemersnetwerken opgericht, vaak zijn die op internet eenvoudig te vinden.

 

6. Wees ook online actief

Ook jij vindt het leuk als een relatie je een berichtje stuurt om je te complimenteren met een nieuwe klant of je gewoon een mailtje stuurt om te vragen hoe het gaat. Andersom werkt dat ook: stuur relevante relaties uit jouw netwerk een berichtje, appje of bel ze als daar een aanleiding voor is. Allemaal zaken die ervoor zorgen dat je op sympathieke manier zichtbaar blijft binnen jouw netwerk. Met als uiteindelijk doel meer business en meer omzet.

Bron: www.abnamro.nl  I  Juni 2022

Ben je hippisch ondernemer?  En ben je op zoek naar kennis, inspiratie of nieuwe samenwerkingen? Wil je dat jouw bedrijf zichtbaar word in onze bedrijvengids zodat nog meer paardenliefhebbers jouw producten en diensten kunnen ontdekken? Meld je dan nu aan bij ons netwerk of vraag meer informatie via onze contactpagina.

0