Een eeuw Van Gorp Diervoeders (HNT partner Horsefood)  I  Publicatie December 2023

HNT partner Van Gorp Diervoeders (bekend als ‘Horsefood’ in onze bedrijvengids) vierde dit jaar haar jubileum van een eeuw! Een enorme prestatie, we zijn blij en trots dat deze vakmensen onze initiatieven ondersteunen (oa. het ondernemersevent in Eemnes en in Haaksbergen). Aan het eind van dit jaar een interessant artikel met Arno en Hans (rechts op de foto) aan het woord omtrent de bedrijfsontwikkelingen bij Van Gorp Diervoeders in 100-jaar tijd. 

Van Gorp Diervoeders is een familiebedrijf dat in 1923 met een voormalige windmolen klein begon in Waspik, maar inmiddels een belangrijke speler is in de markt van diervoeders. Met Hans en Arno van Gorp staat de derde generatie Van Gorp aan het hoofd van het bedrijf, dat dit jaar haar eeuwfeest viert. Alle reden voor een feestje, en dat is inmiddels ook goed gevierd met relaties, genodigden en familie. 

1. Hoe is de interesse voor de productie van paardenvoeders ontstaan?

“De eerste stap voor de ontwikkeling en productie van paardenvoeder werd gezet begin jaren ’70. Als één van de eerste fabrieken die voeders konden persen, werd een paardenbrok in de markt gezet met de naam Horsefood ‘the best’. In de jaren ’80 werd het assortiment paardenvoeders verder uitgebreid met enkele soorten brok en muesli’s. In 1999 werd de verkoop en advisering van de paardenvoeders door Willy van Doornik voortgezet. Het aantal soorten brokken en muesli’s werd volledig gemaakt voor ieder paard, zowel binnen de hippische sport als de recreatieve ruiter. Het heeft er toe geleid dat het merk Horsefood ‘the best’ landelijk en internationaal op de kaart staat.

De voeders vinden hun weg binnen de Benelux, diverse landen in Europa en ook ver daarbuiten, zoals Midden-Oosten en Japan.”

2. Hoe is het bedrijf zo doorontwikkeld?

“Startpunt van het bedrijf was de aankoop van de oorspronkelijk ruim 23 meter hoge molen aan de Benedenkerkstraat in Waspik door grondlegger Arnoldus van Gorp. Er werd in die periode graan gemalen en verwerkt tot meel voor koeien en varkens van boeren in de omgeving.

Ook werd in de na-oorlogse jaren bloem geproduceerd voor de bakkers in de regio. Dit heeft geduurd tot 1960 en daarna is het besluit genomen om over te schakelen naar de productie van diervoeders. In eerste instantie waren dit voornamelijk rundveevoeders maar al snel werd daarnaast de markt van de hobbyvoeders gevonden. Voeders voor konijnen, cavia’s, sierkippen, eenden, struisvogels enz. vonden hun weg naar vele houders van hobbydieren. Deze voeders vormen nog steeds een belangrijk aandeel in het assortiment.

Ook de traditionele voeders voor melkgeiten en melkvee worden geproduceerd in Waalwijk. Vaak zijn dit maatwerkvoeders op verzoek van de klant.”

3. Hoe werken jullie aan de naamsbekendheid en hoe verven jullie nieuwe klanten? 

“Wij werken aan onze naamsbekendheid via beurzen, internationale en regionale wedstrijden en via onze eigen talentencompetities en zo worden contacten gelegd met veel bedrijven en particulieren die actief zijn in de genoemde markten.

Daarnaast zijn onze collega’s van de buitendienst dagelijks onderweg naar bestaande en nieuwe afnemers en zorgen daar voor het juiste advies en een passend rantsoen.”

5. Ondernemers successen: Wat waren de  meest opvallende zaken & successen in het 100-jarig bestaan van het bedrijf?

“Opvallend waren de jaren dat het beroemde paard Totilas onder Edward Gal, op een volledig Horsefood ‘the best’ rantsoen stond. De successen van dit koppel zijn wereldwijd bekend. Ondertussen staan veel nakomelingen van Totilas ook op een Horsefood ‘the best’ rantsoen en ook zij laten erg goede resultaten zien.

Een bijzondere gebeurtenis was ook het 100-jarig jubileumfeest dat op 21 oktober 2023 gevierd werd met 550 relaties waaronder (oud-)medewerkers, familie en vrienden. Wij zijn erg blij en trots dat we dit hebben kunnen aanbieden en we hebben hierna ook heel veel positieve reacties ontvangen.”

Meer informatie en contactgegevens van voederleverancier Van Gorp Diervoeders vind je in onze bedrijvengids via deze link: Horsefood.

HIPPISCHE BEDRIJVENGIDS

Ontdek hippisch gerelateerde producten en diensten of een interessante samenwerkingspartner via onze bedrijvengids.

Neem een kijkje via deze link: hippische bedrijvengids

0