In de zoektocht naar je ideale paard heb je als koper met meerdere dingen te maken. Bij een jong paard koop je vooral de belofte voor de toekomst, maar ook bij een ouder paard dat al wat gepresteerd heeft, kun je niet automatisch aannemen dat hij dat bij jou ook gaat doen, dat is iets dat nog moet blijken.

YourHorse verzamelde daarom een paar tips voor wanneer je op zoek bent naar je nieuwe topper en zette deze op een rijtje.

Bouw

Kijk als eerste naar hoe een paard gebouwd is. Ziet hij eruit als een dressuurpaard, is hij mooi bergop gebouwd, heeft hij lange benen en is hij elegant? Maar kijk vooral ook naar zijn voeten. Het is niet voor niets een eeuwenoude wijsheid dat ‘geen voet, geen paard’ is. Dus let op dat een paard geen ongelijke voeten heeft. Het beste kun je een paard hebben dat vier gelijke voeten heeft. Daarmee kan hij zijn gewicht het beste verdelen en lijden zijn gewrichten het minst van een scheve belasting.

Instelling

Let ten tweede goed op zijn houding en instelling. Je wilt dat hij ontspannen is op stal en liever niet dat hij onrustig heen en weer drentelt. Hij moet zelfverzekerd genoeg zijn om je te ontmoeten als je zijn box betreedt, maar je niet ondersteboven lopen als je naar binnen gaat. Vraag ook of er even met hem aan de hand over het terrein gestapt kan worden zodat je ziet hoe hij reageert op een andere omgeving. Zelfs jonge paarden laten vaak aan de hand al zien of ze brutaal zijn of juist angstig of gewoon koel.

Laat hem voorrijden

Laat een paard altijd eerst voorrijden door zijn gebruikelijke ruiter. Bied niet aan om als eerste op te stappen, omdat je niet weet hoe een paard zal reageren. Ook als de eigenaar volhoudt dat het allemaal goed zal gaan, kun je beter eerst kijken naar hoe hij onder een andere ruiter gaat. Daarmee krijg je vast een indruk over hoe hij het beste gereden kan worden en bovendien kun je dan al een beetje inschatten of hij bij je past.

Uitproberen

Let bij jonge paarden vooral op de stap en de galop als ze voorgereden worden, maar neem als je zelf rijdt de tijd om alle gangen goed te voelen. Wees nieuwsgierig en probeer uit hoe hij het beste gereden wordt en vraag eventueel een paar tips aan zijn vaste ruiter. Niet iedereen rijdt hetzelfde en je kunt je tijdens het uitproberen het beste aanpassen aan hoe het paard gewend is gereden te worden, daarmee krijg je de beste informatie. Als je hem koopt, heb je nog tijd genoeg om hem naar eigen inzicht op te leiden.

Wil hij?

Probeer als je rijdt te voelen of hij wil doen wat je vraagt. De instelling om voor je te willen werken is van doorslaggevend belang. Je kunt een plaatje van een paard hebben met uitzonderlijke gangen, als hij niet bewerkbaar is dan heb je er niet zo veel aan. Vergeet niet dat Valegro bijvoorbeeld ook maar ‘gewoon’ een paard was met drie goede basisgangen. De rest van het verhaal was deskundige training en een hele goede instelling van het paard.

Bron: Yourhorse / Dressuur

 

0