SPOTLIGHT: Actie op Indoor Friesland!

Aktie, sensatie en spektakel tijdens vierspanavond op Indoor Friesland
Het gaat hard, het is spectaculair en zooooo gaaf! Vier paarden voor de koets en gáán! Donderdagavond 26 oktober wordt echt helemaal geweldig met de allerbeste vierspannen en de allerbeste menners ter wereld in het WTC Expo te Leeuwarden!! In een mix van een marathon en een kegeltjeswedstrijd strijden Bram Chardon, Koos de Ronde, Boyd Exell, Dries Degrieck, Glenn Geerts en Daniel Naprous om de hoogste eer. Het is hun generale repetitie voor het Wereldbekerseizeon, want kort daarna brandt het seizoen voor deze beste menners ter wereld los in Lyon. We kunnen er dus van op aan dat de heren alles zullen geven en dat het enorm spectaculair wordt. “Ook als je niks met paarden hebt, ga je dit helemaal geweldig vinden,” aldus Bram Chardon.

“Het wordt onze generale repetitie voor het Wereldbekerseizoen,” begint Chardon te vertellen. En de kersverse Europees kampioen mennen kijkt er enorm naar uit. “Ik ben vorig jaar zelf niet op Indoor Friesland geweest, maar heb wel de filmpjes en foto’s gezien en nieuwsberichten gelezen. Wat mij vooral bijstond en opviel was de aankleding en ambiance van de hoofdring en de sfeer die er was. Die is vergelijkbaar met onze wereldbekerwedstrijden. Hoe mooi zou het zijn als de mensport daar ook vertegenwoordigd zou zijn, dacht ik toen. Juist omdat die datum ook zo mooi past. Er zijn namelijk niet veel van zulke mooie grote evenementen in Nederland. Toen heb ik sportdirecteur Yvonne van Bergen benaderd en die was direct enthousiast. Het moest uiteraard langs het bestuur en de organisatie maar uiteindelijk werd iedereen enthousiast en is het ingezet.”

De beste menners ter wereld

Naast Chardon junior werden vijf menners uit de top tien menners van het outdoorseizoen uitgenodigd. “De Australiër Boyd Exell doet mee. Hij is de huidige wereldkampioen en Wereldbeker winnaar. Die finale won hij begin dit jaar in Bordeaux. Dan komt ook Koos de Ronde, onze gouden teamgenoot. Uit Engeland komt Daniel Naprous en uit België Glenn Geerts en Dries Degrieck. Zij hadden team brons op het EK in Exloo in augustus van dit jaar en hebben vorig jaar ook de Wereldbekerwedstrijden gereden. Om daarvoor uitgenodigd te worden, moet je bij de beste tien van het outdoorseizoen zitten. Het idee was wel om in Friesland uitsluitend menners van dat kaliber te krijgen waardoor we zeker weten dat het een hele mooie wedstrijd wordt om naar te kijken, waarbij de verschillen slechts klein zullen zijn,” aldus Chardon. “We hebben ook een internationale parcoursbouwer, Johan Jacobs.”

Twee minuten zo hard mogelijk

De vierspannen komen de baan in na de kwalificatierubriek voor het springen over een hindernishoogte van 1.50m. “Het idee en format is precies hetzelfde zoals wij onze wereldbekerwedstrijden rijden. Er komen kegels en twee verplaatsbare marathonhindernissen in de piste te staan en daar gaan wij met vier paarden zo hard mogelijk door- en overheen. Het parcours duurt ongeveer twee minuten. Het gaat puur op tijd en snelheid. Er zit geen dressuur aan vast. Het is twee minuten zo hard mogelijk,” vertelt de Europees kampioen enthousiast. “Alle kegels en hindernissen hebben een afrijdbaar element in de vorm van een bal. Elke bal die je eraf rijdt, is vier seconden extra tijd. Dus het is wel van belang dat je er nauwkeurig doorheen rijdt.”

Spektakel, samenwerking en behendigheid

Het klinkt allemaal spectaculair, maar wat is er nou echt zo bijzonder aan de vierspansport en waarom moeten ook niet-paardenmensen komen kijken? “Ook als je niks met paarden hebt, is dit spelletje heel goed te snappen. Als je ook maar een beetje van sport houdt, wat voor sport dan ook, dan kan je dit ook waarderen. Het is een stukje topsport dat we daar gaan laten zien. En dan het spektakel van die vier paarden. Dat is zo indrukwekkend mooi en speciaal,” glundert Chardon. “Kijk, met dressuur en springen werk je met één paard. Met vierspannen heb je echt een samenwerking van vier paarden voor de koets, een koetsier en twee grooms. Dus het is echt een heel team dat je aan het werk ziet. Je hoort de grooms praten, je ziet de grooms op de koets zitten en de wagen in balans houden. En om dat live, zo dichtbij te zien, is echt heel gaaf. Je zit er echt bovenop. Het is allemaal vrij compact natuurlijk, dus we rijden niet van je weg, we blijven continu bij je in beeld. Je hoort de paarden ademen, je hoort de menner aanmoedigen, je zit er zo bovenop, dat is gewoon heel intens en heel spectaculair. En de snelheid die die paarden halen in de baan is heel bijzonder om te zien. Die snelheid en samenwerking in combinatie met de behendigheid in de hindernissen, de korte wendingen die die vier paarden kunnen maken, de aanmoedigingen van de menner en de aanmoedigingen van het publiek zorgen voor een hele bijzondere sfeer in zo’n stadion.”

Actie en sensatie

Het is actie en sensatie en omdat je de top van de wereld aanwezig hebt, heb je gewoon zes menners die er allemaal stuk voor stuk een spectaculair rondje neerzetten. We rijden allemaal hetzelfde parcours en de snelste wint. Andere disciplines moet je enigszins snappen om te waarderen, maar hier hoef je geen verstand van te hebben om het mooi te vinden. Na twee rondjes heb je ongeveer in de gaten hoe het parcours loopt en dan is het gewoon naar de rit kijken en de klok in de gaten houden. In de tweede ronde komen we alle zes nog een keer terug. De snelste start dan als laatste, dus dan bouwt de spanning zich nog meer op. Maar het zal dicht bij elkaar liggen, want het zijn echt stuk voor stuk hele goede menners. Dus het is geen enkel moment saai. Het is kort, om en nabij de twee minuten per menner. Het is twee minuten actie en sensatie met de hele dynamiek van zo’n vierspan in zo’n compacte arena. Ja, dat is gewoon uniek.”

Foto’s: Digishots
Tekst: Dinette Neuteboom voor Indoor Friesland

 

HIPPISCHE BEDRIJVENGIDS Ontdek interessante producten en diensten of een leuke samenwerkingspartner via onze bedrijvengids. Neem een kijkje via deze link: hippische bedrijvengids
0