SPOTLIGHT: Tien vragen aan Andries van Daalen, voorzitter KWPN bestuur  I  Publicatie 28-01-2021

Het KWPN telt momenteel 18.000 leden en afgelopen jaar zijn er circa 11.000 veulens geregistreerd. Daarmee is het KWPN het grootste sportpaardenstamboek ter wereld. Met het oog op de de diverse ontwikkelingen in de hippische sector, hebben wij tien vragen gesteld aan Andries van Daalen, voorzitter van het KWPN bestuur.

1. Afgelopen jaar vond een verschuiving plaats van ‘offline naar online’;  een andere manier van communiceren, diverse evenementen zonder publiek zoals de eerste bezichtiging van de KWPN Hengstenkeuring in Ermelo. Hoe is dit alles bevallen en zitten daar ‘blijvertjes’ tussen?

“De verschuiving van offline naar online is natuurlijk al langer geleden ingezet. KWPN.tv maakt al heel lang deel uit van onze mediamix en we organiseren al jaren online (veulen)veilingen. En kijk bijvoorbeeld naar de vele concoursen en evenementen die al enige jaren online worden verslagen, onze partner Clipmyhorse.tv is al jaren wereldwijd actief met deze verslaggeving. Vanwege de covid-19 perikelen zijn we geconfronteerd met het feit dat we evenementen zonder publiek organiseren. Dat zal geen blijvertje zijn, maar online verslaggeving is niet meer weg te denken.”

2. Waar liggen (ondernemers)kansen voor startende fokkers en hengstenhouders met een gering budget?

“Het uitgangsmateriaal van een startende fokker moet goed zijn, het KWPN kan daarbij bemiddelen door verkoper en koper bij elkaar te brengen. Daarna is het vinden van de juiste hengst voor jouw merrie een uitdaging. Het KWPN kan daar uitstekend bij helpen, alleen al de online FokadviesTool kan helpen bij het vinden van de juiste match. Uiteraard kunnen onze fokkers altijd in gesprek met onze inspecteurs en juryleden om advies te vragen, en via de regio kan men ook afspraken maken voor een thuisbezoek. De tijd van het afgaan op het advies van de buurman die ergens een hengst goed zag presteren en waarop je dan je hengstenkeuze baseert zou voorbij moeten zijn, wij hebben enorm veel genetisch materiaal beschikbaar wat helpt bij het maken van de juiste keuze.”

3. Naar welke landen werd het KWPN paard in 2020 en 2019 het meest geëxporteerd, voor welk gebruiksdoel en/of welke disciplines? 

“De meeste KWPN-paarden gaan nog steeds naar Amerika voor de dressuur- en springsport, en winnen daar wekelijks tal van Grote Prijzen. Daarnaast zien we dat ongeveer 60% van de veulens die wij verkopen naar het buitenland gaan. Veel blijven in Europa, maar ook een heel stel gaan de oceaan over.”

4. Dierwelzijn in de paardensport is een “hot topic” in de media. Te denken aan de streaker tijdens het EK Rotterdam in 2019 etc. Vooral social media is het strijdperk van voor- en tegenstanders van de paardensport. Welke rol kan het KWPN zich toebedelen om het voortbestaan van de paardensport – en daarmee van de fokkerij – te begunstigen? 

“Het KWPN is rechtstreeks vertegenwoordigd in de Sector Raad Paarden (de vertegenwoordiging van de hele paardensector) daar is ruim aandacht voor de discussie rond paardenwelzijn. Soms is die discussie terecht, maar soms ook gebaseerd op onwaarheden of verdraaiingen van feiten. Maar daar waar verbeteringen mogelijk zijn moeten we als sector aan werken. Welzijn staat daarom zeer hoog genoteerd op de agenda van de SRP, maar ook binnen het KWPN.”

5. Hoe zal de paardensport de komende tien jaar ontwikkelen? En welke trends zijn al zichtbaar bij het KWPN omtrent de inzet van KWPN paarden?

“Voor fokkers van KWPN-paarden zal sport steeds belangrijker worden, ook in het kader van afzet. We fokken voor de sport: het fokdoel is topsport op mondiaal niveau, maar ook een amateur moet plezier beleven aan zijn of haar KWPN-paard. Voor het KWPN blijft het belangrijk dat een paard voldoet aan alle eisen omtrent gezondheid, rijdbaarheid, sportaanleg, correctheid en model: wij zijn er van overtuigd dat correctheid van het paard (bijvoorbeeld juiste beenstanden) de enige juiste basis is voor een toekomstig sportpaard, daar zullen wij ons op blijven focussen. Alleen fokken van paarden die over veel vermogen beschikken maar verder niet correct zijn is voor ons niet aan de orde. Het KWPN-paard staat dan ook bekend als een gezond paard, en een correct exterieur draagt ook bij aan paardenwelzijn: een paard dat beschikt over een lichaam dat het gevraagde makkelijk aankan, zal zijn werk met meer gemak en plezier doen.”

6. Volgende week start de derde editie van de KWPN Online Broodmare & Embryo Auction. Het uitgangspunt van deze veiling is het bijeenbrengen van het beste genetische materiaal. Het voordeel van de Online Broodmare & Embryo Auction is dat puur de afstamming bepaalt wat een goed veulen is en niet de verkoopprijs van de hoogste bieder. Welke kansen en bedreigingen biedt dit voor de fokkerij?

“Onze KWPN online veulenveilingen zijn zeer succesvol, open en transparant (aantal verkochte veulens en prijzen zijn inzichtelijk en openbaar), en voor fokkers weinig complex. Het aantal veulens dat wij veilen neemt toe en ook de gemiddelde prijs stijgt. Een internationaal koperspubliek weet onze veilingen steeds beter te vinden.”

7. Op 21 april 2021 is de verplichte I&R Paarden een feit. Zoals te lezen is in een document van de sectorraad Paarden, is het KWPN met andere partijen al actief om tot een sluitende registratie te komen van alle paarden en pony’s in Nederland. Hoe verhoudt de I&R zich tot deze ontwikkeling?

“De verplichte I&R registratie is door het ministerie van LNV in het leven geroepen om bij uitbraken van ziekten meteen te kunnen handelen door te weten op welke plaatsen paarden zich bevinden (in andere sectoren is dit al lang geregeld, pluimvee, rundvee e.d.). De genoemde sluitende registratie gaat meer over een sluitende administratie tussen paspoort uitgevende instanties.”

8. VVD-Kamerlid Lodders vraagt zich af of de administratieve lastenverzwaring die de I&R met zich meebrengt voor de hobbyhouder en de professionele paardenhouderij wel in proportie staat tot de toegevoegde waarde van deze informatie voor de mogelijke bestrijding van dierziektes. Welke kansen en bedreigingen brengt het invoeren van de I&R Paarden met zich mee voor de fokkerij in het algemeen en voor de fokkers in het bijzonder?

“Ik zie geen bedreigingen, het efficiënt en effectief bestrijden van mogelijke toekomstige dierziekten is in ons aller belang. De administratieve kant kan als een bedreiging worden gezien, maar dat kan ik niet veranderen.”

9. Volgende week is de (online) KWPN Hengstenkeuring. Hoeveel online kijkers verwachten jullie ongeveer?

“Wij verwachten een groot online publiek, afgaande op het aantal unieke kijkers tijdens de eerste bezichtiging (40.000 uit zo’n 40 landen) zouden we de 100.000 unieke kijkers moeten kunnen halen.”

10. Zijn er speciale verrassingselementen in het programma van de KWPN Hengstenkeuring verwerkt? Wanneer moeten de vele paardenliefhebbers absoluut even meekijken? 

“Vrij nemen en 5 dagen kijken is het advies!”

ONLINE KIJKTIP: KWPN HENGSTENKEURING 2021
Van 2 t/m 6 februari 2021 kun je genieten van het mooiste dat de KWPN-fokkerij te bieden heeft. Met de livestream van de hengstenselectie van spring-, dressuur- en Gelderse paarden, diverse vooraf opgenomen rubrieken en tal van interessante studiogesprekken. Bekijk het volledig programma via deze link: https://www.kwpn.nl/agenda/evenementen/kwpn-hengstenkeuring/startlijsten-uitslagen-2021

 


HIPPISCHE BEDRIJVENGIDS:

Neem ook een kijkje in onze hippische bedrijvengids.

Mogelijk ontdek je daar de producten en diensten (of een leuke samenwerkingspartner) waar je misschien naar op zoek bent. Neem gerust contact op met onze partners (de contactgegevens staan in onze gids). 

 

0