web analytics

Zes vragen aan Astrid Hoppenbrouwers van Horses in Hands I Publicatie oktober 2024


Astrid Hoppenbrouwers is eigenaar van Horses in Hands, een expertisecentrum op het gebied van paardenwelzijn en revalidatie. Bij Horses in Hands werken zes mensen, in de rol van revalidatietrainer of revalidatiemedewerker. Astrid is revalidatietrainer, dressuurinstructrice en osteopaat. Hoewel ze bij Horses in Hands geblesseerde paarden revalideren, is de missie “paarden gezond houden”. De dienstverlening is daarom voornamelijk gericht op blessurepreventie door particuliere paardeneigenaren te ondersteunen in het welzijnsmanagement rondom het paard. De dienstverlening bestaat uit instructie, educatie, advies, behandeling en training. De training bestaat uit dressuurmatige training onder het zadel, werken aan de hand, longeren, aquatraining en verschillende vormen van specialistische revalidatietraining. Behandeling bestaat niet alleen uit osteopathie, maar ook uit veterinaire zorg en diverse complementaire behandelswijzen als acupunctuur, homeopathie, natuurgeneeswijzen vanuit samenwerkende partners. De samenwerking wordt aangevuld door een orthopedisch onderlegde smid en een gespecialiseerde zadelpasser.

1. Wat is het belangrijkste knelpunt waar jij als ondernemer momenteel mee te maken hebt? Hoe ga je daarmee om?

Er is een wildgroei aan revalidatietrainers en revalidatiestallen, de een beter onderlegd dan de andere. Ik ga mijn dienstverlening volledig richten op blessurepreventie. Dat vraagt een bedrijfsmodel met minder medewerkers waardoor de kosten dalen. Het biedt meer mensen toegang tot onze dienstverlening, mede door de opleidingen en cursussen die we bieden. Hierdoor sluiten we meer aan op de vraagstukken rondom het paardenwelzijn.

2. Wat is het mooiste ondernemerssucces dat je in de afgelopen jaren hebt meegemaakt?

Wij zijn wellicht de enige hippische onderneming met een ISO9001 certificering door DEKRA. Wij hechten belang aan een transparante bedrijfsvoering en een hoge kwaliteit van dienstverlening. Onze cliënten mogen verwachten dat we onze afspraken nakomen, en ze kunnen ons hier ook op aanspreken. Alle werkzaamheden, besluiten en afspraken, veranderingen en handelswijzen worden gedocumenteerd, zodat er te allen tijden een evaluatie kan plaatsvinden van het gekozen beleid. Ons kwaliteitsmanagement waarborgt bovendien in hoge mate, de veiligheid van de medewerkers, de cliënten, en last but not least: de paarden. Op grond van deze certificering zijn onze beroepsopleidingen CRKBO geaccrediteerd.

3. Welk advies heb je voor mensen die een eigen bedrijf opstarten?

Om succesvol te kunnen ondernemen, moet je enerzijds een duidelijk businessplan hebben met doelstellingen voor de kortere, middellange en langere termijn. Anderzijds moet je zo flexibel zijn als stromend water om in te spelen op veranderingen wanneer de markt daarom vraagt. De hippische branche is aan grote veranderingen onderhevig zonder dat de contouren voor de toekomst zichtbaar zijn. Het is belangrijk om altijd een plan B te hebben.

4. Hoe beleef jij passie en plezier met paarden? Wat zijn jouw favoriete momenten?

Ik rij dagelijks paard. Ik heb vier KWPN-ruinen en één Friese merrie. Ieder uur dat ik plaats heb in het zadel is een moment om te herstellen van de tot dan toe verrichte werkzaamheden. Vaak rij ik mijn eigen paarden pas na een lange dag werken, maar zodra ik in het zadel zit, ben ik de vermoeidheid van de werkdag al kwijt. Tegen de tijd dat ik van de laatste afstap, is het tijd om naar bed te gaan, maar omdat ik dan allang de werkdag vergeten ben, hou ik dit ritme 7/7 vol. Van mijn eigen paarden rij ik er 3 à 4 per dag; ik wissel hun training af met aquatraining. Naast mijn eigen paarden rij ik ook paarden van cliënten. Mijn favoriete momenten zijn de lessen in Kootwijk, tweemaal per week.

5. Welke hippische ondernemer volg jij graag via social media en waarom?

Tami Elkayam, een britse osteopaat, die inspirerend schrijft over biomechanica waardoor volgers een gefundeerde mening kunnen vormen over de vraag of we kunnen blijven paardrijden en zo ja, onder welke omstandigheden en voorwaarden.

6. Wat is het oprichtingsjaar van je bedrijf?

Horses in Hands is opgericht in 2015 als handelsnaam van mijn oorspronkelijke onderneming L’Orange Bleue. Het centrum dat ik heb, bestaat nu zes jaar.  

Wil je meer weten over de bedrijfsactiviteiten van Horses in Hands?
Neem een kijkje op de pagina in onze bedrijvengids
> Horses in Hands

HIPPISCHE BEDRIJVENGIDS

Ontdek hippisch gerelateerde producten en diensten of een interessante samenwerkingspartner via onze bedrijvengids.

Neem een kijkje via deze link: hippische bedrijvengids


Heb je vragen of 
heb je tips?
Neem contact met ons op via deze PAGINA